Buscar este blog

27 de marzo de 2024

SORTIDA A LA MINA LA MARTORELLENSE

SORTIDA A LA MINA LA MARTORELLENSE. 24 de març de 2024

El grup d'espeleologia Speleocorb de Corbera de Llobregat va convidar al EGAN, amb motiu del 35è aniversari, a una visita guiada del Socavón San Eusebio, a la Mina Martorellense, a Martorell, i hi vam asistir 13 socis. El Cisco d’speleocorb juntament amb el Josep, La Lorena i el José ens van explicar la historia de la mina i ens van acompanyar a la visita. 




La Martorellense fou una gran explotació minera de plom, ( amb petites quantitats de plata i diversos minerals de menor importància econòmica), que fou tancada definitivament el 1963. Tot i el seu estat d’abandonament constitueix un interessant vestigi del patrimoni industrial català. 

Bàsicament el Socavón es tracta d’una galeria força rectilinea de vora d’un quilòmetre de longitud que connecta amb el pou mestre de l’explotació. La perforació d’aquest conducte s’inicià el 1918 i trigà set anys en completar-se.

Aquesta galeria constitueix el nivell quatre de l’explotació minera. La màxima fondària se situava als -250 m de fondària respecte a la superfície del pou mestre i a -4 m sota el nivell de mar, de manera que en el moment que deixaren de funcionar les bombes extractores els nivells inferiors cinc i sis s’han negat totalment.


L' Speleocorb treballa des del 2007 en la topografia, exploració de galeries no sumergides i història.

Dins la mina vam poder gaudir de totes les formacions que s’havien format i dels restes de minerals que es podien observar.



Algun atrevit va gosar banyarse dins el llac que es troba a l’interior, d’aigues clares i turqueses, a una temperatura de 23ºC.



El Tort ens va fer de reporter gràfic de la cavitat fent fotografies en 3D, i ens convida a anar un altre dia a casa seva a fer la visualització.




















No hay comentarios:

Publicar un comentario