Buscar este blog

6 de octubre de 2016

L'EGAN col·labora amb l'ECG en l'exploració de les Garses

Durant la primera meitat d'aquest any 2016 alguns membres de l'EGAN han col·laborat repetidament amb l'Espeleoclub de Gràcia (ECG) en l'exploració d'alguns avencs i cavitats del Garraf. Cal destacar, pel seu resultat positiu, l'exploració a l'avenc de les Garses. 


L'avenc de les Garses estava catalogat fins fa poc com a petita concavitat de 3 m de fondària però, com a resultat de la revisió d'alguns avencs del Garraf per part de l'ECG i el GEB, membres de l'espeleoclub de Gràcia van arribar a la cota -5,6, on un bloc impedia la continuació. Posteriorment, dues desobstruccions més per part de l'ECG van portar a la cota -100 m. I és en aquesta cota on el Dani, el David, el Victor, el Toni i la Judit han col·laborat per arribar, de moment, fins a -146 m.

Convidats per l’ECG, la feina de l'Egan va començar a la cota -100, en un ressalt on, per un cantó, s'obre un pou que arriba fins a -139 m (atenció, pot haver-hi hipòxia) i, en un altre cantó, hi havia un petit forat per on s'havien llençat unes quantes pedres i algunes d'elles semblava que queien molt avall, indicant una continuació. Amb els coneixements del Dani i l'esforç de tots, després de tres caps de setmana consecutius, per fi el tercer dissabte es va poder eixamplar el forat fins a aconseguir un pas prou ample. Però com que la feina d'aquell dia havia estat molt dura i ja era tard del vespre, només es van poder baixar uns pocs metres, els justos per intuir un pou suficientment llarg com per tornar a casa amb la sensació que l'esforç s'ho valia.

Per fi, el quart cap de setmana es va instal·lar la capçalera del nou pou i es van poder baixar sense problemes vint-i-pocs metres més, fins un punt on es van haver de retirar més blocs per poder continuar baixant. Finalment es va poder arribar a la cota -146 m que, de moment, sembla ser la base i final del pou. Malauradament no es va poder completar l'exploració exhaustiva del pou a causa de la hipòxia. Al cap de dos dies es va tornar a l'avenc, sense problemes, i es va topografiar. El pas que es va desobstruir amb tant d'esforç s'anomena “Pas Egan”.

Actualment l'avenc de les Garses està instal·lat amb “multi-monti” recuperables i demanem a tots els espeleòlegs interessats en anar-hi, que no ho facin fins que es doni per acabada l'exploració. A més, és recomanable anar-hi equipat amb un detector d'oxigen ja que pot haver-hi hipòxia.
1 comentario: