Buscar este blog

15 de noviembre de 2019

BARRANC DE L’ESPUNYA

BARRANC DE L’ESPUNYA

NOU CAMI DE RETORN PER FER EN UN SOL COTXE I EVITAR EL RETORN PEL RIU LAVANSA


Aquesta sortida del club ha sigut no tant per baixar el Barranc de l’Espunya, com per provar el nou camí de retorn que durant aquest any 2019 han obert els nostres companys Albert Gras i companyia. 

Aquest camí ja era conegut per l’Albert, els pescadors el feien servir per baixar a pescar al Riu La Vansa, el travessa i continua fins a Montant de Tost. Tot aquest any, s’han fet sortides per tal de localitzar, netejar i marcar el camí que possibilita el descens del Torrent de Gol i Barranc de l’Espunya sense haver de baixar per la Vansa i sense haver de fer combinació de cotxes, el que ens fa estalviar varies hores de temps.

El barranc de l’Espunya també va ser obert per l’Albert i companyia l’any 1993. És un barranc molt ben format, amb una gorja espectacular que enllaça ràpels d’alçades entre 10 i 17 metres per arribar a la sortida amb un ràpel de 40 metres volat a trams. Com que era dia d’eleccions i havíem d’anar per feina per tenir temps de votar, ens hem trobat ben d’hora, a les 9 del matí a l’ermita de Fígols. Pel mig del poble anirem cap a Romanís, abans d’arribar trobarem un trencall que posa Voloriu, el seguim fins arribar a un nou trencall per la dreta on posa Forn. El desestimarem i arribarem a Voloriu per pista asfaltada, travessarem aquest petit llogarret, anirem guanyant alçada fins arribar a una zona de prats i ben bé al seu final girarem a la dreta, seguirem guanyant alçada fins situar-nos sota el Roc de Peguera. Sobre nostre, veiem el Roc de Peguera. Hem de situar-nos a les obagues de l’esquerra i sobrepassar-lo. Aleshores quedarà a la dreta, un cop aquí el camí comença a planejar bastant fins a creuar un torrent molt marcat. Si anem a fer el Torrent de Gol, seguirem fins que la pista travessi el Torrent de Gol, lloc on començarem el descens i deixarem el cotxe. 

Si anem a fer el barranc de l’Espunya, com hem fet nosaltres, abans d’arribar al Torrent de Gol, veurem per l’esquerra una pista que baixa, marcada amb marques vermelles. 



Aquest serà el camí tant de baixada com de retorn. Nosaltres deixarem els cotxes seguint la pista, uns 50 metres més enllà, en una explanada a la dreta. 

Un cop equipats, ja amb neoprè, comencem a caminar, seguint les marques vermelles que ens portaran en uns 20 minuts a la llera del barranc. A uns 200 metres de l'inici del camí veurem per l’esquerra el camí de tornada, marcat també de color vermell. 



Comencem el descens. A mig barranc, abans d’entrar a la gorga final, intuïm un camí que el creua i que és una escapatòria que ens portarà per la dreta fins AINAT i a l'esquerra fins el cotxe. 


Algunes fotos dels magnífics ràpels a la gorja 






Arribem al ràpel de 40 m



Un cop superat el ràpel de 40 m i abans de d’arribar al pròxim de 12 m trobarem a nostra esquerra fites i marques vermelles senyalant el sender de tornada.

Nosaltres baixarem el ràpel de 12 m i per sota veurem el passamà instal·lat que ens permetrà remuntar fins el camí de tornada a la tornada. Fem l’últim ràpel fins el riu La Vansa.

Un cop al llit del riu la Vansa anirem uns 50 m avall a l’esquerra (veurem una fletxa de color taronja)


i trobarem una petita tartera senyalitzada amb marques vermelles per on agafem el camí de tornada.


A l’altre banda del Riu La Vansa veureu marques de color taronja (que no hem d’agafar) que porten al poble de Montant de Tost.


Remuntarem la tartera uns 30 m. I per la banda dreta del barranc arribarem al passamà del P.12 que per una ample canal i en varies llaçades ens situen sota les penyes uns 150 m més amunt. Com a referència hem de veure que ja hem superat en alçada els salts principals del barranc de l’Espunya. Un cop sota el cingle a la nostra esquerra comença el pas de grau que dóna a una miranda des d'on podem observar tota la zona que deixem enrere. 



Un cop superat el grau a la nostra dreta hi ha una canal per la que pujarem per acabar de superar el cingle, només arribat a dalt davant nostre tenim un petit clot entre dos serrats amb un bosquet de pins al mig, el camí està marcat per carena rocosa que comença immediatament sobre nostre i que fa una cresta rocosa, és la vessant esquerra orogràfica del barranc, anirem avançant tota l’estona per zona rocosa però sense tenir vista del barranc, al cap d’uns 20 – 30 m arribarem a un corriol més marcat i en poca estona a una clariana a una pista que en 200 m porta a la pista principal. Anirem a l’esquerra fins arribar al cotxe.

El camí no te pèrdua. Està molt ben marcat amb marques de color vermell.

Us passo l’enllaç de Wikiloc amb la ruta feta per si voleu seguir-la. ENLLAC WIKILOC

Us passo també l’escrit de l'Albert amb les dades del camí, mapa i tram del passamà. AINAT






No hay comentarios:

Publicar un comentario